Hva er atopi?

Atopi er den vanligste underliggende årsaken til at en hund får hud-og øreproblemer. Den er en genetisk/arvelig lidelse som skyldes at kroppen produserer altfor store mengder antistoffer mot enkelte ting i miljøet (allergener). Dette fører igjen til økt kløe og slikking. Enkelte raser er mye mer utsatt enn andre men etthvert individ kan utvikle en allergi.

Hudutredning

Eksempler på raser som har mye atopi er:

 • Boxer
 • Bull terrier
 • Staff. Bull Terrier
 • Labrador retriever
 • Schæfer
 • Golden retriever
 • Dalmatiner
 • Fransk Bulldog + andre Bulldogg-er
 • Jack Russel Terrier
 • Softcoated Wheaten Terrier
 • West Highland White Terrier
 • …… og mange flere

Symptomer på allergi

Det mest typiske symptomet på allergi er kløe og slikking. Huden er svekket pga allergien og en stadig oppskraping av huden med klør eller tenner samt bløtgjøring ved slikking vil føre til at det utvikles eksemer og betennelser.

Som en tommelfinger-regel kan man si at allergi ses på kroppens underside: på labber, på magen, i armhulene, under halen/analt, på haken, på undersiden /innsiden av ørelappen og i øregangen evt også rundt øynene. Det er ikke mulig å skille atopi fra matvareallergi ved å se på hundens symptomer da symptomene på atopi og matvareallergi  er tilnærmet helt like.

Atopi oppstår i de fleste tilfeller mellom 1 og 3 års alder men ned til 2-3 mnd og opptil 7 år er mulig.

Diagnose

Atopi-diagnosen stilles IKKE ved å ta blodprøver men ved at hunden viser typiske symptomer på allergi og ved å  utelukket at den har parasitter, en hudinfeksjon og/eller en matvareallergi. Først når disse andre tingene er utelukket kan man stille diagnosen Atopi.

Allergivaksine

Dersom man ønsker å forsøke å behandle atopien med en «allergivaksine», som er den snilleste form for medisinering vi har, vil det være aktuellt å ta blodprøver for å finne ut av hva det er størst sjanse for at den reagerer på. Mange hunder uten hudproblemer i det hele tatt vil teste positivt på slike tester og det er derfor kun hvis hunden har typiske symptomer og at man har utelukket andre årsaker til kløe at man kan anta at testen er til å stole på.

Reaksjoner

De aller fleste med atopi slår ut på husstøvmidd og lagermidd. Noen slår ut på pollen men det er kun dersom hunden blir tydelig værre på sommeren at man legger vekt på disse pollenutslagene. Mange middallergikere bli også værre på sommeren. Økt varme og fuktighet (spesielt bading) vil gi økt oppvekst av sopp og bakterier på huden -som igjen gir økt kløe.

Kan det helbredes?

Atopi er en lidelse som kan lindres men ikke helbredes. Det finnes ulike måter å behandle en atopi på og ofte består behandlingen av en kombinasjon av ulike midler.

Behandling av atopi

Den enkleste og billigste behandlingen er kortison. Den stopper kløen meget effektivt men gir dessverre mange og tildels farlige bivirkninger ved bruk over flere år.

Immunterapi

Den snilleste behandlingen for kroppen er immunterapi eller såkalt allergivaksine. Man sprøyter da en bitteliten mengde av det hunden er allergisk mot inn under huden. Mengden man sprøyter inn og intervallet mellom sprøytene økes så gradvis fra hver 3. dag til hver 4 uke. En «gjennomsnitts»-pasient ender opp med å få en sprøyte hver 4. uke, men mengde og intervall tilpasses individet og noen får halv dose hver 14. dag eller kvart dose hver uke avhengig av hva som fungere best for det individet.

De fleste eiere velger å sette sprøyten hjemme selv for å slippe å komme til klinikken hver gang. Det ses sjelden bivirkninger med disse vaksinene men allergiske reaksjoner kan forekomme. Omtrent 70-80% av pasienten som forsøker allergivaksinen får så god effekt at de kan redusere eller slutte med kortison behandlingen. En flaske med immunterapi koster ca 3769 kr og varer i 7 mnd første gang og ca 10 mnd etter det.

Atopica-medisin

Atopica er en type medisin som ble utviklet for å hindre avstøting av organer etter transplantasjon. Effekten skyldes den effektive hemmingen av kroppens immunforsvar. I mange tilfeller fungerer denne medisinen godt ved allergi men det er en svært kostbar medisin (man må regne med ca 2000 kr pr mnd til en 25-30kg hund).

En del bivirkninger kan ses ved denne typen medisinering også men mange vil likevel foretrekke dette fremfor høye doser kortison over flere år.

Fiskeoljetilskudd

I tillegg til kortison, immunterapi eller evt Atopica vil det i mange tilfeller være riktig å gi fiskeoljetilskudd i maten (hemmer inflammasjonen i huden), bruke regelmessig shampoonering mot bakerier og sopp (evt kløestillende shampoo) og evt gjøre tiltak i hundens miljø for å hindre eksponering mot det den er allergisk mot.