Tannbehandling av dyr

Vi utfører det meste innen tannbehandling hos dyr:

 • Tannrens og polering
 • Tanntrekk
 • Tannrøntgenundersøkelser
 • Rotfylling
 • Fylling av småskader

Vi har toppmoderne digitalt tannrøntgen slik at vi nå kan ta enda bedre bilder av tennene og dermed stille sikrere diagnoser. Vår veterinær, Hulda Gudmundsdottir, har fullført to år av et treårig etterudannelsesprogram innen tannhelse. Dette er i regi av ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies.)

Tannbehandling

Tannstein hos dyr

En veldig stor andel av våre voksne kjæledyr har tannproblemer. Hos de fleste dreier det seg om tannsteinsdannelse og påfølgende tannkjøttsbetennelse. Dersom man ikke fjerner tannsteinen i tide vil det kunne utvikle seg periodontitt og tennene vil kunne løsne. Flere av disse tilstandene er smertefulle men det er ikke alltid like lett å tolke dyrets signaler om at den har vondt.

I mange tilfeller skal smerten være uutholdelig før dyret slutter å spise. Vi hjelper deg å vurdere ditt dyrs tannhelse og kommer med råd om når det er på tide å gjøre noe. Vi kan gi råd om kosthold og tiltak som kan bremse utviklingen.

Enkelte raser er mer utsatt for tannsteinsdannelse og tannproblemer enn andre. Generelt sett kan man si at de små rasene en mye oftere plaget enn de store. Men vi ser også store individforskjeller. Hos noen oppdrettere med mange hunder, og der alle får det samme å spise, vil enkelte individer være mere plaget enn andre.

Tannbehandling

Kosthold og tannhelse

Fôring vil imidlertid også kunne være av betydning. Oppbløtet tørrfor eller boksmat gir mer tannsteinsproblemer enn tørrfor. Det er en stor fordel om man venner dyret til å pusse tenner fra de er nokså små – dette for at man skal kunne forhindre rask utvikling av tannstein og for å forhindre videreutvikling av et tannkjøttsproblem dersom det oppstår.

Det finnes et utall av tyggebein og ulike preparater som påstås å ha effekt mot tannsteinsdannelse, men det er meget få som kan vise til noen gode kliniske studier som beviser dette.

Tannbehandling

Pussing av tenner

Daglig puss av tennene med desinfiserende væsker er det absolutt mest effektive. Spesialfôr som Hills T/D kan også ha noe effekt da det inneholder enzymer som løser opp plakk samt har store faste kuler som i større grad må tygges og dermed øker den mekaniske fjerningen av plakket.

Rutiner for tannrens og tannbehandling

 • Dyret bør fastes fra kl. 18:00 kvelden før, mens vann kan være tilgjengelig.
  Luft hunder godt før de leveres.
 • Dyret leveres inn kl. 08:00 med mindre annet er avtalt med veterinæren. Hvis ønskelig kan eier få prate med veterinæren ved levering. Ellers kan dyret leveres inn til en av våre dyktige dyrepleiere i resepsjonen.
 • Ved levering må vi vite om vi har lov til å trekke tenner dersom det blir nødvendig. Dessuten er det viktig at du er tilgjengelige på telefon i løpet av dagen, i tilfelle vi trenger å ta kontakt med deg underveis.
 • Hvis dyret går på medisiner er det viktig å informere om dette.
 • Dyret hentes normalt på ettermiddagen etter nærmere avtale. Dette er for at vi skal ha kontroll med oppvåkningen slik at vi kan gi riktig behandling dersom noe skulle skje. Vi ønsker ikke å sende hjem dyr som fortsatt sover.
 • Ved henting av dyret er det mulighet for å snakke med veterinæren som er tilstede, men det er ikke alltid den veterinæren som har behandlet dyret ditt. Uansett vil du alltid ved henting av dyet få både muntlig og skriftlig beskjed om videre etterbehandling.
 • Behandlingen skal betales med kort eller kontant ved henting av dyret med mindre annet er avtalt.