Angst for nyttårsraketter

Mange hunder lider av angst for høye lyder, spesielt raketter. For disse hundene kan nyttårsfeiringen bli et mareritt.

Forebygging av angst

Det er flere ting vi som hundeeiere kan gjøre for å forebygge og behandle angsten. Det beste er å forebygge allerede i valpestadiet ved å i økende grad eksponere valpen for høye lyder/rakettlyder. Det finnes en CD, “Sounds Scary”, som spiller av slike lyder og som kan brukes til dette formålet. Den inneholder en nøyaktig bruksanvisning og kan kjøpes hos veterinær. Denne cd’en kan også brukes til ”behandling” av de som allerede har utviklet angst, men da må man begynne flere måneder før nyttår.

Hva kan jeg gjøre?

Dersom nyttår nærmer seg og du har en hund som er redd finnes det likevel enkelte ting du kan gjøre. To uker før jul er det lurt å skaffe seg en D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone) diffuser. Denne skiller ut syntetiske beroligende feromoner (luktstoffer), som ligner de som tispen skiller ut i dieperioden (i perioden valpene ammes). Disse stoffene kan virke berolige og hjelpe mot frykt også hos voksne hunder. D.A.P. finnes både som en diffuser som settes i stikk-kontakten, som halsbånd og som spray, og kan kjøpes hos oss.

På selve nyttårsaften:

  • Luft hunden godt tidlig på dagen og gi den et godt måltid slik den er sliten og mett.
  • Sørg for å ha hunden på et sted som er mest mulig avskjermet for lyder og som helst ikke har vinduer. Det er fint å legge frem noe hunden kan gjemme seg i/under evt. et åpent bur.
  • Sett gjerne på musikk for å skjule lyder utenfra.
  • Ikke la hunden være alene. Vær tilstede men ikke trøst den og forsterk adferden. Oppfør deg normalt og rolig. Forsøk evt. å avlede hunden med lek/trening.
  • Bruk angstdempende medisiner dersom hunden din trenger det. For noen hunder er det nok med skjermingstiltak og DAP, men føler du at hunden din trenger medisinering finnes det midler du kan kjøpe hos veterinæren. Det anbefales nå å bruke angstdempende medisiner som er lite sløvende. Disse motvirker frykten og påvirker hukommelsen slik at hunden faktisk kan glemme hele opplevelsen etterpå. Vi har tidligere solgt beroligende medisiner som dessverre ikke virker angstdempende i seg selv. Disse gjør at hunden blir sløv men den kan forblir like redd. Man mener nå at slike medisiner kan medvirke til at hunden blir enda reddere neste år og anbefales derfor ikke lenger. For å oppnå best effekt er det viktig å begynne medisinering i god tid før det begynner å smelle.

Vil du vite mer? Her kan du lese en artikkel som dyreadferdsterapeut Gry Løberg har skrevet om hund og angst på nyttårsaften.

Del med andre!