Jul og advent nærmer seg, og for mange familier er dyrene en selvskreven gjest og deltager i feiringen. Selv om vi tar fri fra de daglige rutinene våre betyr det ikke å ta fri fra hunde- og kattepass. Hunden trenger fortsatt ordentlige lufteturer hver dag. Katter kan gjerne lufte seg litt de også, men husk at de ikke bør være for lenge ute når det er ordentlig kaldt.
Fet mat og bein
Det er viktig at hunden spiser sin vanlige mat i julen. Vår julemat er altfor fet og salt for dyrene våre, og de får vondt i magen. Ingen av oss har vel lyst til å stå opp om natten og gå ut i den bitende kulda for å lufte en hund med magesjau.
Tyggebein er alltid populært, men ikke alle typer bein er bra for hunder. Noen bein løses ikke opp i magen, og spisse splinter kan skade magesekk og tarmer. Som en tommelfingerregel anbefales ikke å gi «F-bein», altså bein som begynner på F (Fugl, Fisk, Flesk, Får).
Sjokolade
Sjokolade må aldri gis til hunder eller katter. Det inneholder de giftige stoffene teobromin og koffein. Forgiftning gir alt fra milde symptomer som sikling, oppkast og rastløshet, til alvorlige symptomer som muskelkramper, unormal hjerterytme, koma og død. Mengde sjokolade som er farlig varierer litt fra hund til hund, noen ser ut til å tåle mer enn andre. En tommelfingerregel er: jo mørkere sjokoladen er, desto farligere er den.
Behandlingen er å gi et brekkmiddel så hunden kaster opp. Dette gjøres hos veterinær, og bør skje innen to timer etter hunden har spist sjokoladen. Man kan også gi aktivt kull, dette binder giftstoffene i magesekken, og fås kjøpt på apoteket. En del har sikkert hørt at man kan gi salt til hunder som har spist farlige stoffer. Dette fraråder vi på det sterkeste, da det i feil utblandingsforhold gir saltforgiftning som kan føre til hjerneødem og død.
Druer og rosiner
Disse godbitene kan være skadelig for nyrene, men dyrene reagerer ulikt. Noen tåler å spise en del druer, mens andre får akutt nyresvikt 24-72 timer etter inntak. Symptomer på dette er diaré, magesmerter, slapphet og økt vanninntak. Behandling er å gi brekkmiddel (innen 6 timer), kull, og intensiv intravenøs væskebehandling.
Julepynt og juletrær
Juletrær er spennende både for hunder og katter, men kan lett velte, pass på at treet står stødig! Granbar og spisse barnåler kan irritere og gi sår, sjekk potene på både hunder og katter. Julepynt kan også være skummelt: knuste glasskuler kan gi sår og skader, og de fleste dyreklinikker har nok operert ut både en og annen halvtygd julepynt fra en hundemage!
Stearinlys skal plasseres så dyrene ikke kommer til.
Kattepels tåler ekstrem varme, og det går rykter om katter som har ligget så tett inntil stearinlys og peis at pelsen har tatt fyr. Stearinlys kan nok sikkert også bli forvekslet med tyggebein, og når det først har kommet ned i magen blir det garantert en hektisk natt med mange dobesøk.
Garn- og trådgale katter må holdes unna gavebåndene. De kan lett sette seg fast i mage og tarm, snøre sammen tarmene og gi store skader.
Julegave til hunden og katten
De fleste dyrebutikker og -klinikker selger mange forskjellige julegaver til dyr, som tyggebein, sjokolade og aktivitetsleker. Gi gjerne hunden et stort tyggebein når dere setter dere til bords, eller før pakkeåpningen starter, så kan den få ligge i fred og ro og kose seg med sin egen julegave. Pus er kanskje ikke så glad i tyggebein, men det finnes et stort utvalg julegodbiter til katter også!
Men hva med å heller gi dyret en forsikring i julegave? Da vil man være bedre rustet til å håndtere uforutsette veterinærutgifter i det nye året.
Vakttelefon
De fleste dyreklinikker har stengt på helligdagene, men det finnes flere døgnåpne vakttelefoner som kan gi råd over telefon, og avgjøre om det er nødvendig med behandling. Giftinformasjonssentralen har også mye kunnskap om forgiftninger.