Sommeren nærmer seg med varmere og lysere dager, og vi tilbringer mer tid ute i skog og mark. I sommervarmen våkner flåtten til live igjen, og vi må derfor huske å beskytte dyrene våre mot disse små krypene.
Info om Flåtten
Det finnes mange ulike typer flått, den vanligste i Norge er skogflåtten, Ixodes ricinus. Den kan overføre farlige sykdommer både til oss og dyrene våre, så det er viktig å forebygge flåttbitt og sykdom.
Flåtten trives best i fuktig og varmt klima. Leveområdene har utvidet seg ettersom klimaet har blitt mildere, og finnes i dag i store deler av sør-Norge, særlig langs kysten. Flere og flere eiere tar nå med seg dyrene sine til utlandet noe som gjør at det er større sjanse for å ta med seg parasitter tilbake til Norge. Derfor er også forebyggende behandling ved utenlandsreise ekstremt viktig.
Sykdommer
Flåtten kan overføre både bakterier og virus som er farlig for mennesker og dyr. De fleste har nok hørt om bakterien Borrelia, som skilles ut sammen med flåttens spytt etter noen dagers blodsuging. Hvis man er uheldig kan man få sykdommen Borreliose. Symptomene på dette kan variere mellom alt fra milde influensa-symptomer og trøtthet, til alvorlige ledd- og nervebetennelser. Det kan være vanskelig å stille diagnosen, og vi anbefaler ikke å behandle dyrene uten en bekreftet diagnose.
Andre bakterier som kan overføres er Anaplasma og Ehrlichia, disse er ikke like vanlige i Norge som Borrelia, men vi har de siste årene sett en økt forekomst av disse. Symptomene kan minne om symptomene ved borreliose.
Fjerning av flått
Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig for å begrense risikoen for å bli smittet. Det letteste er å bruke en flåttfjerner, men man kan også bruke pinsett eller fingrene. Flåtten fjernes ved å gripe den nederst ved festet og så rotere flåtten til den slipper tak. Slik vil man få fjernet hele flåtten inkludert munnstykket som er boret ned i huden. Det er viktig å ikke bare dra i flåtten, den vil da løsne, men munnstykket blir stående igjen i huden og kan skape irritasjon og en lokal hudbetennelse. Mange har tidligere smurt olje eller smør på flåtten, dette anbefaler vi ikke da det gjør at flåtten blir kvelt, og vil kaste opp sitt mageinnhold (inkludert smittestoffer) gjennom munnstykket og inn i huden.
Dersom hodet/munnstykket blir sittende fast er det ikke krise. Det vil kunne gi en liten betennelse som om man har fått en flis i fingeren, men gjør ikke at man er mer utsatt for sykdom. Dersom det er plagsomt for hunden kan munnstykket fjernes med en liten synål.
Forebygging
Vi anbefaler å forebygge flåttbitt på alle hunder og katter som er mye ute. Dersom man skal reise til områder med mye flått er dette spesielt viktig, særlig ved utenlandsreiser.
Det finnes en jungel av midler på markedet, og vi ser også at en del dyrebutikker selger «alternative» flåttmidler som f.eks inneholder hvitløk. Disse inneholder ikke noen godkjente flått-drepende midler, og har ingen dokumentert effekt mot flått. Slike midler vil derfor heller ikke kunne forebygge sykdom.
Flåtthalsbåd og flåttmiddel
Vi anbefaler å bruke enten flåtthalsbånd som er innsatt med flåttmiddel (Scalibor, Seresto), eller dråper (Frontline, Ex-spot) som man påfører hunden/kattens hud. Halsbåndet beskytter mot flått i ca 6 mnd, mens dråpene varer i 3-4 uker. Alle disse midlene er reseptbelagte, og man kan enten kjøpe det hos veterinær, eller man kan få resept og hente det på apoteket.
Ingenting virker 100 prosent
Det er fordeler og ulemper med begge midlene, og vi anbefaler derfor å ta en prat med veterinær eller dyrepleier for å finne frem til hvilket som passer best til hvert enkelt dyr. Ingen av midlene virker 100%, så det er viktig å sjekke både seg selv og dyrets pels daglig i sommermånedene. Ofte kan man oppdage flåtten og fjerne den før den biter seg fast i huden.