Helsesjekk og Seniorsjekk

Helsesjekk av hund og katt

En helsesjekk er inkludert i alle vaksinekonsultasjoner og gjøres ofte i forbindelse med en en vanlig konsultasjon også. Du kan bestille time til helsesjekk dersom du er usikker på om alt er som det skal eller bare for å være på den sikre siden.

Husk på at dersom du får en helsesjekk av hunden din hvert år, vil det være det samme som at du gikk til legen hvert 7-ende år. Mye kan skje i løpet av ett år hos en hund eller katt, og vi anbefaler at det gjøres minst én helsesjekk i året – gjerne i forbindelse med en vaksinasjon. Noen forsikringsselskaper krever at det gjøres en helsesjekk før tegning av forsikring.

En helsesjekk kan inkludere:

  • En sjekk av tenner og munnhule for å vurdere grad av tannstein, tannkjøttbetennelse og forekomst av skadede/løse tenner. Farge, fuktighet og sirkulasjonsforhold i tannkjøttet kan gi mistanke om sykdom i andre organer. Ved behov gis kostholdsveiledning og råd om stell av tenner og munnhule.
  • En sjekk av øyet for å se om det er normal farge på slimhinnen og evt om hunden har begynt å utvikle grå -eller i verste fall grønn-stær.
  • Palpasjon av lymfeknuter for å vurdere størrelsen på disse da lymfeknutene blir større ved noen infeksjoner og enkelte kreftformer.
  • Palpasjon av testikler hos hanndyr og patter/jur hos hunndyr for tidlig å kunne oppdage utvikling av svulster her.
  • Auskultasjon (lytting) av hjerte og lunger for å utelukke sykdom i disse organene.
  • Vurdering av hold (vekt) og kostholdsråd dersom det skulle være nødvendig.
  • Sjekk av hud, pels og ører dersom den har hatt problemer med dette tidligere.
  • Temperaturmåling dersom hunden er syk.
  • En rask gjennomgang av ledd og ryggsøyle dersom hunden viser symptomer herfra.
  • Palpasjon av buken for å kjenne etter forstørrede organer,svulster, smerte osv.

Dersom noe galt blir oppdaget

Dersom veterinæren oppdager noe som er galt eller dersom det kommer frem i samtalen, at hunden viser symptomer på sykdom, vil veterinæren kanskje anbefale å undersøke dyret videre med blodprøver, celleprøver, røntgen eller lignende. Noen ganger anbefales operasjon eller tannrens, andre ganger skriver veterinæren ut en resept på medisiner.

En vanlig helsesjekk koster ikke mye og det anbefales årlig sjekk av din hund eller katt. Dersom den går på medisiner, anbefales det ofte også å ta en årlig blodprøve for å vurdere lever- og nyrestatus, samt i noen tilfeller om den får riktig dose medisin.

Seniorsjekk

Vi anbefaler årlig seniorsjekk til alle våre hunder over 7 år og katter over 10 år.

Tanken er å oppdage sykdom på et tidlig stadium, for dermed å kunne sette igang behandling tidsnok til å kunne forebygge utvikling til en kronisk og uhelbredelig tilstand. Ettersom dyrene selv ikke kan fortelle at de har smerter eller ubehag, er det mange som kommer til utredning når tilstanden har blitt så alvorlig at man ikke har de samme mulighetene for effektiv behandling lengre. I tillegg vil mange eldre dyr gå på medisiner over lang tid, og det kan påvirke bl.a. lever og nyrefunksjonen.

Ved å komme til regelmessig seniorkontroll, kan unødig lidelse unngås, livskvaliteten bedres og livslengde økes. Symptomer man bør være ekstra oppmerksomme på hos eldre dyr, og som krever undersøkelse hos veterinær, er økt drikkelyst, avmagring, oppkast og diare, hoste, nedsatt utholdenhet og utvikling av kuler (svulster).

En seniorsjekk inkluderer en normal helsesjekk, sjekk av urin, samt blodprøve som måler bl.a. blodprosent, antallet hvite blodceller, lever og nyrefunksjon, blodsukker og mengden av proteiner i blodet.

Dersom veterinæren, under samtale med eier eller etter undersøkelse av dyret, mener at utvidede tester behøves, vil man få tilbud om dette.

Del med andre!