Hvorfor er dyrlegen en «Dyr lege»?

Endel kunder reagerer på prisen når de får regningen etter et dyrlegebesøk. Som regel skyldes det at de sammenligner prisen med hva de må betale når de går til fastlegen.

Ingen tilskudd fra staten

I Norge er vi så heldige at vi har et trygdesystem som tar hoveddelen av kostnaden ved et legebesøk. Når du betaler 180 kr hos din fastlege eller 350 kr hos spesialist for en konsultasjon vil staten betale legen det mange dobbelte av dette som kompensasjon for «tapt» inntekt. Vi som veterinærer får ingen slike tilskudd og blir nødt til å kreve hele beløpet fra dyreeieren. I tillegg er veterinærtjenester momsbelagt og det betyr at ¼ av beløpet du betaler går til staten og ikke til veterinæren.

Det koster å drive sykehus

En dyreklinikk vil i mange tilfeller fremstå som et lite sykehus for dyr. De flest klinikker har eget røntgenapparat og nå også i mange tilfeller digital fremkaller, egne blodanalysemaskiner, egen ultralydmaskin egen operasjonssal med utstyr for å kunne håndtere de fleste akutte operasjoner, egen tannunit og i noen tilfeller eget tannrøntgenapparat.

Veterinærene investerer i utstyr for millioner av kroner for å kunne yte maksimal service for sine pasienter. De flest vil oppleve å komme til konsultasjon med et sykt dyr og ha diagnosen og igangsatt behandling samme dag fordi alle apparater er innen rekkevidde. Det er ikke mange fastlegekontorer som kan tilby dette, og naturligvis vil man derfor måtte betale for at hunden og katten får rask og riktig behandling med en gang. Man slipper å måtte kjøre fra sted tilsted for å få tatt røntgen, ultralyd og blodprøver slik man gjerne må hvis man oppsøker fastlegen med en symptomer der diagnosen ikke kan stilles med en gang.

Stille raske diagnoser

Katter og hunder kan ikke prate og gi uttrykk for sine smerter eller sitt ubehag og kommer derfor i noen tilfeller nokså sent til veterinæren. Det er derfor ekstra viktig for oss å stille diagnosen raskt slik at vi kan operere dyret eller sette igang behandling samme dag. Hvis man skulle vente i flere dager på prøveresultater ville det for enkelte dyr være for sent.

Veterinærforsikring

For å unngå å måtte ta stilling til om man må avlive dyret sitt, fordi kostnadene ved en utredning eller operasjon er for store, anbefaler vi alle å vurdere å tegne en veterinær-forsikring.

Ettersom sykdom ofte kommer uventet trenger mange av våre kunder rask hjelp. Vi har så mange veterinærer tilstede til enhver tid at vi skal kunne ta oss av alle de som kommer uanmeldt med akutt skade eller trenger time på dagen, samtidig som vi ikke ønsker at de kundene som har bestilt time skal lide av dette. Det koster oss ekstra å ha nok veterinærer tilstede til å kunne hjelpe deg dersom du en dag skulle stå på døren med en påkjørt hund eller katt i armen.

Lange åpningstider og akuttvakt

Asker Dyreklinikk har åpnet fra 08.00-19.00 på hverdager og 10:00-13:00 på lørdager. I tillegg har vil akuttvakt fra 19.00-22.00 på hverdager, fra 13.00-18.00 på lørdager og fra 12.00-16.00 på søndager. Ukurante åpningstider fører naturligvis med seg økte lønnskostnader og dermed også høyere pris men Asker Dyreklinikk har lang tradisjon for å være tilstede for kundene sine, også utover normal arbeidstid, og det ønsker vi å fortsette med.

Mennesker med erfaring og kompetanse

På en større dyreklinikk vil du i de fleste tilfeller møte et team av veterinærer og dyrepleiere som alle har hhv 6 årig veterinærutdannelse eller 2-3 årig dyrepleierutdannelse samt i noen tilfeller videreutdannelse innen spesielle fagområder. Det veterinære fagområdet er enormt stort og alle kan ikke være flinke til alt. Det er derfor viktig å tenke på at dersom man går til en klinikk med flere ansatte vil det være større sjanse for at man kommer til en som har interesse og kunnskap utover det normale på det området der ditt dyr har problemer.

Det billigste er ikke alltid det beste

Noen kunder «shopper pris» før de tar en avgjørelse om hvor de skal la dyret sitt behandles/opereres. Forståelig nok vil de fleste spare penger og det er jo ofte snakk om behandlinger for flere tusen kroner, men ville du selv latt deg operere av en uerfaren kirurg for å spare penger? Det er stor forskjell på hvilken operasjon som skal gjøres. De fleste klinikker tilbyr å gjøre bløtvevskirurgi ,dvs. fjerne kuler, sterilisere, kastrere, fjerne fremmedlegemer i tarm, urinsteiner osv.

De fleste har god nok kunnskap og nok erfaring til å kunne gjøre dette. Men endel veterinærer tilbyr seg å gjøre relativt kompliserte operasjoner uten å nødvendigvis ha kompetanse og erfaring god nok. Du bør være klar over at det er få veterinærer som faktisk har en kirurgisk utdannelse utover den veterinære grunnutdannelse. Mange har tatt ulike kursserier for å lære seg de ulike teknikkene, men dersom man ikke opererer mange hunder blir man aldri en god kirurg. Tenk deg derfor om før du bestemmer deg for å velge et kirurgisk inngrep basert på pris og ikke erfaring. Det sier seg selv at de største klinikkene som får mange henviste pasienter og som dermed daglig utfører avansert kirurgi i mange tilfeller vil ha bedre resultater-rett og slett fordi øvelse gjør mester. Jeg ville ikke operert knærne mine hos en som gjør det 5 ganger i året…

Tenk godt igjennom dine valg

Tenk også over om du vil la ditt dyr opereres på en klinikk der det kun er en veterinær tilstede og kanskje ikke engang en dyrepleier/assistent. Hvem passer på hvordan dyret har det under narkosen mens veterinæren opererer og hva skjer om dyret får pusteproblemer eller hjertestans midt under operasjonen? En enkeltstående person vil ha liten mulighet til å klare å gjøre alle de riktige tingene for å få hjertet igang igjen.Tenk over om du synes det er verdt å ta denne ekstra risikoen for å spare noen hundrelapper.

Del med andre!