Sterilisering av Hunnkatt

Sterilisering av katt

Vi anbefaler at alle hunnkatter som ikke skal brukes i avl, steriliseres i ung alder.

Det er mange fordeler med å sterilisere hunnkatten tidlig. I tillegg til at man forhindrer at katten blir drektig vil man også i stor grad forhindre at den får jursvulster (brystkreft) og livmorbetennelse  når den blir eldre.

Når bør man sterilisere katten?

Dersom kattungen steriliseres ved 5-6 mnd alder er det liten sjanse for at den har rukket å få løpetid enda, og man behøver ikke å gi p-piller i perioden før sterilisering. Det er ingen tvil om at bruk av p-piller gir stor fare for utvikling av jursvulster hos eldre katter.

Dersom steriliseringen skjer før hunnkatten får sin første løpetid, vil ikke kroppen ha blitt utsatt for de hormonendringene som skjer i kroppen under puberteten, og faren for utvikling av jursvulster blir helt minimal. Det er, med andre ord, en myte at det er positivt for en hunnkatt å ha et kull før den steriliseres. Vi anbefaler derfor ikke at katten får et kull før den steriliseres, med bakgrunn i denne argumentasjonen.

Om steriliseringen

Vi bruker ofte begrepet sterilisering på inngrepet som gjøres for at hunnkatter ikke skal kunne få kattunger, men det er egentlig en kastrasjon. Vi fjerner eggstokkene eller både livmor og eggstokker gjennom et snitt midt under magen. Katten kommer seg som regel raskt etter operasjonen og vil allerede dagen etter i de fleste tilfeller «være seg selv».

Ettersyn etter inngrepet

Det kreves ikke annet ettersyn enn at man følger med på allmenntilstand og matlyst samt at man daglig tar en rask titt på såret for å sjekke at det ikke er på vei til å bli betent (såret skal ikke være rødt, hovent eller væske). Kun dersom katten slikker mye på såret anbefales det at den går med body eller skjerm- dette fordi mange katter opplever det som til dels svært ubehagelig.

Ettersom vi ser få komplikasjoner hos kattene som ikke går med body/skjerm, synes vi det er forsvarlig å sende katten hjem uten. Dersom du skulle ønske å være ekstra forsiktig, er det uproblematisk å be om at det settes på allerede ved henting av katten. Såret sys med innvendige sting så det er ikke nødvendig å komme til stingfjerning.

Vi regner såret som grodd etter 10-12 dager. Det  anbefales å holde katten inne i denne perioden. Det virker ikke som kattene har smerter etter steriliseringen, men for sikkerhetsskyld sender vi med litt smertestillende mixtur som skal gis i munnen de første dagene etter operasjonen.

Bakdelene med sterilisering

Den største ulempen med en sterilisering er at katten har lettere for å legge på seg etterpå. Stoffskiftet går ned og de beveger seg noe mindre.

Vi anbefaler at alle steriliserte katter går over på et fôr for steriliserte katter etter operasjonen. Det er fordi det er mindre energirikt enn et vanlig voksenfôr. Det anbefales i tillegg å veie katten regelmessig og å gå over på et enda mindre energirikt fôr dersom det blir nødvendig. Det er lettere å forhindre overvekt enn å forsøke å slanke en overvektig katt.

Husk at ikke alle dyr kan ha maten stående fremme hele tiden etter at de er sterilisert. Man må ofte posjonere ut en viss mengde fôr per dag. Glem ikke at dersom det gis godbiter ved siden av eller hvis katten er en ivrig musefanger så vil man måtte redusere tørrfôrmenden katten får tilgang til enda noe mer.

Vi anser normalvekt for en voksen hunnkatt å være +/- 4 kilo.

Del med andre!