Vaksinasjon av hund og katt

Forebygge sykdom

Hunder og katter vaksineres for å forebygge utvikling av alvorlig sykdom og for å redusere smittepresset i miljøet. Det er en enkel og billig forsikring mot at ditt dyr blir rammet av noen de mest alvorlige sykdommene vi ser.

Det er viktig at alle er med på å «dra lasset» ved å vaksinere sin dyr regelmessig. På den måten vil smittepresset i miljøet være lavt og det vil være liten sjanse for at de som ikke er vaksinert (valper og kattunger før 12 ukers alder, dyr med nedsatt immunforsvar, de som ikke tåler vaksiner osv.) blir syke.

Det er også viktig å ikke glemme å vaksinere de gamle hundene og kattene. Eldre dyr har dårligere immunforsvar og dermed er det større fare for at de ikke overlever dersom de skulle bli smittet.

Hunder vaksineres mot:

  • parvovirus (en alvorlig oppkast og diaresykdom)
  • hepatitt (smittsom leverbetennelse)
  • valpesyke (ses ekstremt sjelden)
  • kennelhoste ( veldig kraftig hoste med eller uten nedsatt allmenntilstand)

Vanligvis gis vaksine mot alle disse 4 sykdommene ved 12 ukers alder,1 år etter første vaksine og hvert 3. år fremover resten av livet.

Krav til vaksinasjon på kennel

I årene mellom hovedvaksinene vaksineres de fleste hunder med ren kennelhoste vaksine. Det har nå kommet en ny kennelhostevaksine som gis direkte på neseslimhinnen som nesedråper og som skal ha bedre effekt enn den tidligere vaksinen. Vår erfaringe er at vi nå ser betydelig mye mindre kennelhoste enn tidligere.

Det er krav om at hunder som skal på kennel må være vaksinert mot kennelhoste årlig. Det anbefales også at alle hunder som stilles ut, som skal delta i konkurranse eller som er i mye kontakt med andre hunder f.eks under lek på» hundejorder», er vaksinert.

Hvor ofte bør hunden vaksineres?

Alle hunder bør uansett få hovedvaksinen minimum hvert tredje år. Dersom du velger å ikke komme til en vaksine du har blitt innkalt til, vil du falle ut av innkallingssystemet. Du kan imidlertid ringe og be om at innkallingen forskyves fremover slik at du kalles inn etter tre år istedenfor. Dette må gjøres for hver gang du får en innkalling.

Når bør hunden få den første vaksinen?

Noen valper vaksineres mot parvovirus ved 8 ukers alder. Det er normalt sett ikke nødvendig, men anbefales dersom valpen lever i et miljø med stort smittepress eller dersom det er utbrudd av sykdom i nærmiljøet.

Ved utenlandsreise er det krav om vaksinasjon mot rabies. Ofte anbefales også vaksinasjon mot leptospirose.

Les mer om vaksinasjon ved utenlandsreise på www.mattilsynet.no

Katter vaksineres mot:

  • kattepest (en alvorlig oppkast og diaresykdom)
  • calisivirus ( luftveisvirus)
  • herpesvirus ( luftveisvirus)
  • evt clamydia (gis vanligvis kun til utstillings og avlskatter)

Når bør katten få den første vaksinen?

Kattunger skal grunnvaksineres ved 12 og 16 ukers alder og ett år etter grunnvaksinen. Alle katter bør få denne trippelvaksinen minimum hvert tredje år. Katter som skal på kennel eller utstilling skal vaksineres årlig mot luftveisvirusene (calisivirus og herpesvirus) og minimum hvert tredje år mot kattepest (panleucopeni).

De fleste katter vaksineres årlig mot luftveisvirusene men dersom du velger å ikke komme til en vaksine du har blitt innkalt til, vil du falle ut av innkallingssystemet. Du kan imidlertid ringe og be om at innkallingen forskyves fremover slik at du kalles inn etter tre år istedenfor. Dette må gjøres for hver gang du får en innkalling.

Ved utenlandsreise er det krav om vaksinasjon mot rabies. Les mer om vaksinasjon ved utenlandsreise på www.mattilsynet.no

 

Del med andre!